Att skapa och utveckla nya metoder samt att sprida våra kunskaper och erfarenheter är en viktig del av Nybrukarnas filosofi. Vi driver olika projekt kopplat till vår verksamhet och vi är öppna till nya möjligheter för innovation och nytanke. Du kan också följa vår blogg, var vi skriver om våra olika aktiviteter och diskuterar relevanta ämne.

Upplevelsepaket: Familj, Gourmet och Hälsa

I år satsar vi på att ordna fler och bättre events kopplade till matlagning, hälsa och odling. (Datum meddelas senare med tanke på coronaläget.)

Familj
En av anledningarna till att vi själva började odla, var att vi ville ge våra egna barn bra mat, en kontakt med jorden och förståelse för var maten kommer ifrån. Den upplevelsen vill vi nu ge alla de barn och föräldrar som äter våra grönsaker. Det blir tre events under året med fokus på att involvera barnen. Barn och vuxna får tillsammans förbereda jorden, så och senare skörda sina (och andra) grödor.

Gourmet
Tre events under året för er som har ett stort matintresse och tillsammans med andra matintresserade vill utvecklas vidare. Det blir föreläsning och provsmakning på temat “Umami och smaksättning av den vegetariska maten”, Mjölksyrningsworkshop och smakprovning.

Hälsa
Två events under året för dig som vill få inspiration, verktyg och kunskaper för att äta nyttigare och öka mängden grönsaker i din kost. Det blir en hälsoföreläsning “Mer grönt på tallriken” samt en matlagningskurs med fokus på “Vardagsmat utifrån säsongens grönsaker”.

Hela upplägget hittar du på nybrukarna.se/upplevelsepaket

Tolgmodellen

Kan en insats som ser till hela människan korta vägen för nyanlända till etablering i sitt nya hemland? Hur genomför vi det på landsbygden?

Läs mer om vårt pilotprojekt med Arbetsförmedlingen 

Transparenta Bonden

Hur kan vi använda medieteknik för att öka insyn i matens produktionskejda och engagera konsumenterna? Hur kan vi kommunicera innovativa metoder, grödor och affärsmodeller mellan producenterna?

Läs mer om vår projekt med Jordbruksverket

Kurser och föreläsningar

Förutom hållbart producerad mat vill vi även sprida kunskap. Därför ordnar vi kurser och föreläsningar i allt från odling till förädling och matlagning.

Skogsbad

Tycker du att livet går lite för fort? Känns din livsstil inte hållbar i längden? Kanske känner du dig i riskzonen för att bli utmattad? Återhämta dig med ett småländskt skogsbad!

Lab

På Nybrukarnas Lab håller vi på att samla vårt kunskap och erfarenheter samt publicera resultat från våra tester.
Nybrukarna Lab