kurs

Att inspirera samt sprida våra kunskaper och erfarenheter är en viktig del av Nybrukarnas filosofi. Vi kommer gärna till er och föreläser eller håller kurs. Välkommen att boka oss!

Våra föreläsningsupplägg:

Nybrukarna – ett småländskt andelsjordbruk

Vi tror att jordbruket behöver nya organisationsformer och affärsmodeller, hållbarare produktionsmetoder och närmare kontakt med konsumenterna.

Vi är ett av de första andelsjordbruk som etablerats i Sverige, men tror och hoppas att modellen kommer att sprida sig.

– Med Nybrukarna vill vi göra odlingen till en proffession, men samtidigt bibehålla alla värdena som husbehovsodlingen ger. De som äter våra grönsaker ska känna sig delaktiga – som att odla själv, men utan att göra jobbet. Vi vill hitta ett sätt att vara bönder med en hyfsad lön, utan att spendera vår arbetstid ensamma i traktorn och utan att skuldsätta oss.

 

Odla din egen mat

Föreläsningen riktar sig till alla som vill odla sina egna grönsaker, från den vars ambition är att kunna njuta av lite färska grönsaker under sommaren, till den med har självförsörjarambitioner.

Följ med på föreläsarens personliga resa från när de första trevande odlingsförsöken, till att kunna försörja sig själv eller hela familjen på grönsaker nästan hela året och hör slutligen om steget att även odla till andra via Nybrukarna. Massor av odlingstips från egna misstag och framgångar tillsammans med inspirerande bilder.

 

En hållbar livsstil

Föreläsare: Maja Söderberg

Välkommen till en personlig föreläsning om utmaningen att hitta en hållbar livsstil i ett samhälle som är långt ifrån hållbart. Maja berättar om både framgångar och motgångar, om svårigheter och vägval.

Föreläsningen kommer utgå från de fyra olika områden där vår livsstil påverkar miljön och klimatet som allra mest: maten, resorna bostaden och konsumtionen. Med sin personliga resa som röd tråd ger Maja både inspiration, väcker tankar och ger konkreta tips på hur man kan kan skaffa sig en hållbarare livsstil.

 

Vi som föreläser:

Maja Söderberg
Maja är författare till de hållbara kokböckerna Sju årstider i Majas kök och Majas klimatmat. Genom sitt företag Klimatmat har hon under många år föreläst och utbildat både konsumenter, kockar, storkökspersonal m.fl. i kring hållbar mat. Med Nybrukarna tar hon ett steg vidare från husbehovsodlingen och kombinerar erfarenheterna från Klimatmat med sin passion för odling och förädling. Maja är även initiativtagare till Mobilsamåkning, ett samåkningsverktyg som sedan drygt fyra år tillbaka fungerar i hennes hemby Tolg och nu har spridit sig till ytterligare bygder.

Jorge Zapico
Jorge är disputerad forskare inom data och hållbar utveckling och när han inte odlar Nybrukargrönsaker jobbar han på Linnéuniversitet.