Vinterjobb hos Nybrukarna – receptfilmer!

Vintern är den perfekta tiden att skapa recept till säsongens receptblad. Vi har valt ut ett antal grödor som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Det ger vi dem genom att skapa receptfilmer! Idag har jag och Joe jobbat med salladskålen – en gröda som mår bäst vid en sen sådd, den tål en hel del frost och lämpar sig därför perfekt för en andraskörd i kålskiftet. Idag har vi dels lagat en wok med japanska smaker och dels en smarrig sallad. På bilden filmar Joe ingredienserna till wokens marinad. Filmerna kommer vi publicera och dela i samband med att just den grödan har säsongspremiär i våra grönsaksandelar.

Salladskål skördad 26 oktober.

, den 2017/01/24, Kommentera

I framtiden bor alla i städer och maten produceras av robotar…

 

robobonden

Så föreställde sig en av deltagarna på ”Småland Living Lab”* vår framtida matförsörjning. Jag och de övriga gruppdeltagarna blev först alldeles tysta. Lät profetian sjunka in. Jag gillade inte alls att min första tanke var: ja, det skulle ju kunna bli både resurseffektivt och hållbart.

Hur kan vi skapa en hållbar matförsörjning? – är nämligen en av huvudfrågorna som vi i Nybrukarna genom vår verksamhet vill utforska.

Frågan spänner över många områden – från produktionsmetoder till transporter. Men vi har tänkt precis motsatt mot living-labbaren: att vi vill se en framtid där fler människor, istället för maskiner, jobbar med vår matförsörjning.

Vi märker ju själva vilken lyx det är att få tillbringa sina dagar utomhus och vilken tillfredsställelse det ger att arbeta med kroppen och få ett tydligt och meningsfullt resultat, i vårt fall i form av goda och vackra grönsaker.

Men tänk om vi har fel. Tänk om vi istället borde lägga alla resurser på att uppfinna robotar som drivs av hållbar energi och som kan göra jobbet åt oss medan vi lever ett hållbart liv i staden.

Vad tycker du? Hur ser din vision av en hållbar matförsörjning ut?

 

* Småland Living Lab samlade häromveckan ett 50-tal personer från olika delar och sektorer i Småland till en kreativ heldagsworkshop där vi definierade och utforskade viktiga framtidsutmaningar för ett hållbart Småland.

Småland Living Lab drivs av Mathilda Tham och Sara Hyltén-Cavallius på Institutionen för Design på Linnéuniversitetet. Maja Söderberg från Nybrukarna är en av medgrundarna.

 

Text: Maja Söderberg
Illustration: Joe Egan

 

, den 2016/11/07, Kommentera

Matens Pris

Dagens avsnitt av Matens Pris i P1 handlade om att våra moderna grönsakssorter innehåller mycket mindre, både smak och nyttigheter, än äldre sorter.

Detta är en av huvudanledningarna till att vi för två år sedan bildade andelsjordbruket Nybrukarna – för att vi vill ge fler människor tillgång till de smakrika och näringsrika grönsaker vi hade upptäckt i våra respektive husbehovsodlingar. För långt ifrån alla kan, eller vill, odla själva – men det är ändå många som vill njuta av mervärdena. ”Som att odla själv – men utan att göra jobbet”, är vad vi vill erbjuda våra andelsägare. Under 2015 hade vi 20 andelsägare – som köpte en andel av säsongens skörd – i bygderna runt våra odlingar: Tolg, Berg och Ramkvilla. I år kommer vi även erbjuda utlämning i vår närmaste stad Växjö. Vi Nybrukare jobbar för att kunna erbjuda bättre grönsaker, till exempel genom:

1. Vi väljer systematiskt de sorter vi tycker smakar allra godast – och som därmed troligtvis också är de nyttigaste sorterna. Bland andelsägarnas favoriter från 2015 fanns bl.a. vitkålen ”Holsteiner Platter” och brytärten ”Sugar Ann”.

2. Vi köper våra fröer hos Lindbloms och Runåbergs fröer, två små fröföretag med ekologisk inriktning och som erbjuder sorter utanför det stora industriella förädlingen.

3. Vi levererar lokalt, det betyder att vi inte behöver välja sorter som tål långa transporter och lagring och våra grönsaker kan mogna naturligt i odlingen och skördas när de är som bäst.

4. Genom att sälja direkt till konsumenter och mindre butiker kan vi leverera bättre grönsaksorter även om de inte är så enhetliga i form och storlek som industrisorter.

Lettuce, tomatoes and aubergine
Nybrukarna bildades också för att vi ville ge fler chansen att ta tillbaka kontrollen över vad de äter. Våra andelsägare får inför varje odlingssäsong möjlighet att vara med och bestämma både vilka grönsaker och vilka sorter vi ska odla och vad som därmed kommer hamna i deras lådor. Under hela säsongen kan de sedan på nära håll: genom besök, via receptblad samt sociala medier, följa sina grödor från sådd till skörd.

Nu är vi i full gång med att planera för nästa odlingssäsong: bestämma vilka grönsaker vi ska odla och vilka sorter vi ska välja. Vi frustreras över att smak sällan beskrivs av fröfirmorna och inte heller näringsinnehåll. Så vi får prova oss fram, välja gamla sorter och välja sorter efter färg och storlek, t.ex. kommer vi odla den gamla tomatsorten black sweet cherry, just för att det är vår absoluta smakfavorit, men också för att mörkröda och små sorter ska ha högre näringsinnehåll. Vi kommer odla tre slags grönkålssorter, bl.a. den gamla ryska sorten ”Red russian”, som är mild och så god att den gör sig perfekt i en sallad.

Nybrukarna vill vara med och skapa en bygd där kretsloppen sluts och där maten, med hållbara metoder, produceras runt hörnet. En bygd där kunskaperna om hur maten produceras är en självklarhet och där alla känner bonden.

Maja Söderberg,  Jorge Zapico & Sofia Asplund

 

 

, den 2016/01/19, Kommentera