Bli andelsägare!

Vill du njuta av solmogna tomater, dagsfärsk sallad och tycker du det vore spännande att testa en och annan ovanligare gröda såsom kålrabbi och lila morot? 

Genom att bli andelsägare i vårt andelsjordbruk tecknar du dig för en andel av säsongens skörd. Första leveransen blir i juni och sista strax för jul. Under den perioden får du mellan 24 och 28 grönsaksleveranser som du hämtar på en av våra utlämningsplatser.

Ett andelsjordbruk innebär en nära relation mellan oss som producenter och er som konsumenter. Under hela säsongen kommer du nära kunna följa dina grönsaker: vid varje leverans får du ett receptblad, som förutom recept innehåller tillagnings- och lagringstips samt en rapport från odlingarna. Du får även tillgång till vår Facebookgrupp för andelsägare där du kan följa vad vi gör i odlingarna, ställa frågor, ge feedback, etc.  Du kommer också bjudas in att delta i spännande moment och lärostunder i odlingarna.

Ett andelsjordbruk innebär även att vi delar på både risker och belöningar från odlingarna. I praktiken betyder det t.ex. att blir det en bra rödbetsskörd, får ni mycket rödbetor. Slår däremot rödbetsskörden fel, blir det inga eller lite rödbetor. Men troligtvis blir det då istället mycket morötter, vitkål, eller någon annan gröda som har trivts bra.

Det här tycker några av våra andelsägare har varit det bästa med att vara andelsägare:

”Spännande att prova nytt, enorm skillnad på smak jämfört med andra köp, närhet och vetskap hur grödorna odlas.”

 ”De goda grönsakerna! Glädjen i att veta att de är odlade med omsorg och kärlek!”

”Själva idén med att vara säker på att äta sånt som det är säsong för och att få så fräscha grejer levererade med en stor leveranssäkerhet vecka efter vecka. Fina recept! Underbara tomater och gurka!”

”Att få vara med och få så fantastiska produkter plus receptbladet”

”Att få testa nya grönsaker och stödja lokalt jordbruk”

 ”Färskt, fräscht, ekologiskt – tryggt, GOTT!!

 Alla nya, goda smakupplevelser, recept, rapporter om verksamheten”

 ”Spänningen över vad som kommer denna gång! Och smakupplevelsen av nyskördade grönsaker!”

”Grönsakerna är så goda, slår allt man köper i affären!”

Att kunna äta närodlat hela säsongen!”

 ”Färska grönsaker från bygden”

Ingen säsong är den andra lik – men ungefär så här kan innehållet i lådorna se ut under respektive månad.

Juni
De första lådorna är lite lättare och domineras av bladgrönsaker såsom sallat, spenat, ruccola och ärtskott. Men också rädisor och majrovor samt örter såsom gräslök, persilja, koriander och timjan. Du får också testa några uppskattade asiatiska kålväxter såsom pac choi och mizuna. Lagom till midsommar brukar den första färskpotatisen vara klar, liksom färsk vitlök och dill.

Juli
När vi går in i juli brukar de första gurkorna göra entré, liksom sockerärter och mangold. Ett par veckor senare är det dags för tomaterna liksom de första knippmoröttena och rödbetorna. Därefter blir den ena efter den andra grödan skördefärdig.

Augusti och september
I augusti och september råder överflöd i landen. Nu är leveranserna som störst och skulle t.ex. kunna innehålla: tomat, haricot verts, sallatshuvud, morot, fänkål, broccoli, gurka, kålrabbi, majskolv, polkabeta, potatis och basilika.

Oktober
I oktober slutar successivt de värmekrävande växterna att ge skörd. Salladskål och machésallat tar t.ex. över när det blivit för kallt för den vanliga sallaten. Till halloween blir det givetvis en pumpa. En vecka i oktober kan innehålla pumpa, chili, persilja, gulbeta, morot, salladskål, potatis, lök, vitkål och rotselleri.

November
Nu är det bar frosttåliga grödor som finns kvar i landen och växthusen. Kanske vi även förvarar vissa rotsaker under massor av halm i landet. Övriga har vi redan skördat och lagt i kylrum. I november är det därför säsong för bl.a. morot, palsternacka, jordärtskocka, potatis, gul lök, purjolök, grönkål, vitkål, vitlök, pumpa.

December
I år planerar vi för en sen leverans inför julbordet. Till den planerar vi för nyskördad grönkål, machésallat, brysselkål och purjolök. Som kompletteras med lagrade rotsaker och kål såsom morot, polkabetor och rödkål. Vi satsar också på en eller annan förädlad produkt i jullådan.

Preliminära utlämningsplatser 2017

För oss är det viktigt att minimera transporterna. Därför planerar vi för två leveransrundor, varav vi försöker skicka våra grönsaker i bilar som ändå kör. För att en utlämningsplats ska bli av behövs minst 6 andelsägare på platsen. Vill du t.ex. ha en utlämningsplats på din arbetsplats eller i ditt garage – hjälp oss att rekrytera minst 5 andra så ordnar vi det.

Tolg: Tolgs Lanthandel
Berg: Lädja Knapagård
Ör: Klockaregårdens trädgårdsbutik
Växjö (central plats)
Rottne

Åby/Tjureda: Tjureda Bygdegård