Bli andelsägare!

Vill du njuta av solmogna tomater, dagsfärsk sallad och tycker du det vore spännande att testa en och annan ovanligare gröda såsom kålrabbi och lila morot? 

Genom att bli andelsägare i vårt andelsjordbruk tecknar du dig för en andel av säsongens skörd.  Mellan mars och december får du mellan 26 och 30 grönsaksleveranser som du hämtar på en av våra utlämningsplatser.

Ett andelsjordbruk innebär en nära relation mellan oss som producenter och er som konsumenter. Under hela säsongen kommer du nära kunna följa dina grönsaker: vid varje leverans får du ett receptblad, som förutom recept innehåller tillagnings- och lagringstips samt en rapport från odlingarna. Du får även tillgång till vår Facebookgrupp för andelsägare där du kan följa vad vi gör i odlingarna, ställa frågor, ge feedback, etc.  Du kommer också bjudas in att delta i spännande moment och lärostunder i odlingarna.

Ett andelsjordbruk innebär även att vi delar på både risker och belöningar från odlingarna. I praktiken betyder det t.ex. att blir det en bra rödbetsskörd, får ni mycket rödbetor. Slår däremot rödbetsskörden fel, blir det inga eller lite rödbetor. Men troligtvis blir det då istället mycket morötter, vitkål, eller någon annan gröda som har trivts bra.

Det här tycker några av våra andelsägare har varit det bästa med att vara andelsägare:

”Spännande att prova nytt, enorm skillnad på smak jämfört med andra köp, närhet och vetskap hur grödorna odlas.”

 ”De goda grönsakerna! Glädjen i att veta att de är odlade med omsorg och kärlek!”

”Själva idén med att vara säker på att äta sånt som det är säsong för och att få så fräscha grejer levererade med en stor leveranssäkerhet vecka efter vecka. Fina recept! Underbara tomater och gurka!”

”Att få vara med och få så fantastiska produkter plus receptbladet”

”Att få testa nya grönsaker och stödja lokalt jordbruk”

 ”Färskt, fräscht, ekologiskt – tryggt, GOTT!!

 Alla nya, goda smakupplevelser, recept, rapporter om verksamheten”

 ”Spänningen över vad som kommer denna gång! Och smakupplevelsen av nyskördade grönsaker!”

”Grönsakerna är så goda, slår allt man köper i affären!”

Att kunna äta närodlat hela säsongen!”

 ”Färska grönsaker från bygden”

Ingen säsong är den andra lik – men ungefär så här kan innehållet i lådorna se ut under respektive månad.

April/Maj
I jorden har vi vinterlagrat jordärtskockor och svartrötter. Tillsammans med december- och februarisådda grödor i våra växthustunnlar satsar vi på en första leverans redan i april. Så här tidigt blir det inte leveranser varje vecka, men förhoppningsvis även någon i maj, helt beroende på hur våra vintersådder lyckas.

Juni
De första lådorna är lite lättare och domineras av bladgrönsaker såsom sallat, spenat, ruccola och ärtskott. Men också rädisor och majrovor samt örter såsom gräslök, persilja, koriander och timjan. Du får också testa några uppskattade asiatiska kålväxter såsom pac choi och mizuna. Lagom till midsommar brukar den första färskpotatisen vara klar, liksom färsk vitlök och dill.

Juli
När vi går in i juli brukar de första gurkorna göra entré, liksom sockerärter och mangold. Ett par veckor senare är det dags för tomaterna liksom de första knippmoröttena och rödbetorna. Därefter blir den ena efter den andra grödan skördefärdig.

Augusti och september
I augusti och september råder överflöd i landen. Nu är leveranserna som störst och skulle t.ex. kunna innehålla: tomat, haricot verts, sallatshuvud, morot, fänkål, broccoli, gurka, kålrabbi, potatis och basilika.

Oktober
I oktober slutar successivt de värmekrävande växterna att ge skörd. Salladskål och machésallat tar t.ex. över när det blivit för kallt för den vanliga sallaten. Till halloween blir det givetvis en pumpa. En vecka i oktober kan innehålla vinterportulak, chili, persilja, gulbeta, morot, salladskål, potatis, lök och vitkål.

November
Nu är det bar frosttåliga grödor som finns kvar i landen och växthusen. Övriga har vi redan skördat och lagt i kylrum. I november är det därför säsong för bl.a. morot, palsternacka, jordärtskocka, potatis, gul lök, purjolök, grönkål, vitkål och vitlök.

December
I december kan vi fortfarande skörda bl.a. vinterportulak, grönkål, machésallat, brysselkål och purjolök. Detta kompletteras med lagrade grönsaker såsom lök, morot, rödbeta, palsternacka, rödkål, vitkål och pumpa.

Utlämningsplatser

För oss är det viktigt att minimera transporterna. Både era och våra. Därför planerar vi för två leveransrundor med några stopp längs vägen. För att en utlämningsplats ska bli av behövs minst 6 andelsägare på platsen. Vill du t.ex. ha en utlämningsplats på din arbetsplats eller i ditt garage – hjälp oss att rekrytera minst 5 andra så ordnar vi det.

Nedan hittar du 2018 års utlämningsplatser, vi tänker oss liknande leveransrundor 2019.

Torsdagar
15.30 Tjureda Bygdegård, Åby/Tjureda
16.00 Hofs Livs, Växjö
16.30 Linnéuniversitetet, Växjö
17.00 Biskopshagen, Växjö
17.30 Rottne

Fredagar
15.30 Tolgs Lanthandel
16.00 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
16.30 Lädja Knapagård, Berg
17.30 Bråna, Tolg