Bli andelsägare!

Vill du njuta av solmogna tomater, dagsfärsk sallad och tycker du det vore spännande att testa en och annan ovanligare gröda såsom kålrabbi och lila morot? 

Exempel på 2 andelar en vecka i juni

Genom att bli andelsägare i vårt andelsjordbruk tecknar du dig för en andel av säsongens skörd.  Mellan april och december får du mellan 26 och 32 grönsaksleveranser som du hämtar på en av våra utlämningsplatser.

Ett andelsjordbruk innebär en nära relation mellan oss som producenter och er som konsumenter. Under hela säsongen kommer du nära kunna följa dina grönsaker: vid varje leverans får du ett receptblad, som förutom recept innehåller tillagnings- och lagringstips samt en rapport från odlingarna. Du får även tillgång till vår Facebookgrupp för andelsägare där du kan följa vad vi gör i odlingarna, ställa frågor, ge feedback, etc.  Du kommer också bjudas in att delta i spännande moment och lärostunder i odlingarna.

Ett andelsjordbruk innebär även att vi delar på både risker och belöningar från odlingarna. I praktiken betyder det t.ex. att blir det en bra rödbetsskörd, får ni mycket rödbetor. Slår däremot rödbetsskörden fel, blir det inga eller lite rödbetor. Men troligtvis blir det då istället mycket morötter, vitkål, eller någon annan gröda som har trivts bra.

Exempel på 2 andelar en vecka i september

Ingen säsong är den andra lik – men ungefär så här kan innehållet i kassarna se ut under respektive månad.

April
I jorden har vi vinterlagrat jordärtskockor, palsternackor och svartrötter. Tillsammans med vintersådda bladgrönsaker såsom t.ex. ärtskott, sallad och mikrogrönt från våra växthustunnlar satsar vi på en första leverans redan i april.

Maj
Under maj brukar vi skörda den första färska löken och vitlöken från växthustunnlarna. Från tunnlarna skördar vi också sallad, olika slags asiatiska blad, spenat och rädisor. På friland är det dags för de första rabarberna samt för perenna kryddor såsom gräslök, oregano och dragon. Fortfarande räcker inte skörden till leveranser varje vecka.

Juni
Jorgubbar och sockerärterna brukar ha premiär i juni. Men fortfarande domineras kassarna av bladgrönsaker och färska kryddor. Salladen är nu större och den första dillen har premiär.

Juli
När vi går in i juli brukar de första gurkorna göra entré, liksom broccoli, färskpotatis och rödbetor. Därefter blir den ena efter den andra grödan skördefärdig.

Augusti och september
I augusti och september råder överflöd i landen. Nu är leveranserna som störst och skulle t.ex. kunna innehålla: tomat, haricot verts, sallatshuvud, morot, fänkål, broccoli, gurka, kålrabbi, potatis och basilika.

Oktober
I oktober slutar successivt de värmekrävande växterna att ge skörd. Salladskål och machésallat tar t.ex. över när det blivit för kallt för den vanliga sallaten. Till halloween blir det givetvis en pumpa. En vecka i oktober kan innehålla vinterportulak, chili, persilja, gulbeta, morot, salladskål, potatis, lök och vitkål.

November
I november kan vi fortfarande skörda bl.a. vinterportulak, grönkål, brysselkål och purjolök. Detta kompletteras med lagrade grönsaker såsom lök, morot, rödbeta, palsternacka, rödkål, vitkål och pumpa.

December
Beroende på hur tidigt vintern kommer och hur länge skörden räcker brukar vi avsluta säsongens leveranser omkring månadsskiftet nov/dec.

Exempel på 2 andelar en vecka i april

Utvärderingskommentarer från några andelsägare:

”Känslan att få en kasse fylld av närodlade ekologiska grönsaker är fantastisk.”
”Fina hållbara grönsaker som inspirerar till nya idéer!”

Att kunna äta närodlat hela säsongen!”
”Spänningen över vad som kommer denna gång! Och smakupplevelsen av nyskördade grönsaker!”
”Grönsakerna är så goda, slår allt man köper i affären!”
”Fina grönsaker bekvämt levererade! Roligt med nya sorter att pröva på, och recepten är jättebra!”
”Spännande att prova nytt, enorm skillnad på smak jämfört med andra köp, närhet och vetskap hur grödorna odlas.”

Utlämningsplatser

För oss är det viktigt att minimera transporterna. Både era och våra. Därför planerar vi för två leveransrundor med några stopp längs vägen. För att en utlämningsplats ska bli av behövs minst 6 andelsägare på platsen. Vill du t.ex. ha en utlämningsplats på din arbetsplats eller i ditt garage – hjälp oss att rekrytera minst 5 andra så ordnar vi det.

Våra preliminära utlämningsplatser 2020 är:

Onsdagar
16.30 Rottne
17.00 Lingonvägen (Hov), Växjö
17.15 Hofs Livs (Centrum), Växjö
17.45 Biskopshagen, Växjö

Torsdagar
15.45 Bråna, Tolg
16.00 Tolgs Lanthandel
16.30 Lädja Knapagård, Berg
17.00 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17.30 Tjureda Bygdegård, Åby/Tjureda

Exempel på 2 andelar en vecka i november