Bli andelsägare!

Vill du njuta av solmogna tomater, dagsfärsk sallad och tycker du det vore spännande att testa en och annan ovanligare gröda såsom kålrabbi och lila morot?  Genom att bli andelsägare i vårt andelsjordbruk tecknar du dig för en andel av säsongens skörd.  År 2021, mellan Juni och december får du mellan 18 och 24 grönsaksleveranser som du hämtar på en av våra utlämningsplatser.

  • Pris information till säsong 2021 kommer snart.

Gör en intresseanmälan genom att mejla till: info@nybrukarna.se 

Ett andelsjordbruk innebär en nära relation mellan oss som producenter och er som konsumenter. Under hela säsongen kommer du nära kunna följa dina grönsaker: vid varje leverans får du ett receptblad, som förutom recept innehåller tillagnings- och lagringstips samt en rapport från odlingarna. Du får även tillgång till vår Facebookgrupp för andelsägare där du kan följa vad vi gör i odlingarna, ställa frågor, ge feedback, etc.  Du kommer också bjudas in att delta i spännande moment och lärostunder i odlingarna.

Ett andelsjordbruk innebär även att vi delar på både risker och belöningar från odlingarna. I praktiken betyder det t.ex. att blir det en bra rödbetsskörd, får ni mycket rödbetor. Slår däremot rödbetsskörden fel, blir det inga eller lite rödbetor. Men troligtvis blir det då istället mycket morötter, vitkål, eller någon annan gröda som har trivts bra.

Exempel på andelar en vecka i september

Ingen säsong är den andra lik – men ungefär så här kan innehållet i kassarna se ut under respektive månad.

Juni
Sockerärterna och kålrabbi brukar ha premiär i juni. Men kassarna domineras av bladgrönsaker och färska kryddor. Salladen är nu större och den första dillen har premiär.

Juli
När vi går in i juli brukar de första gurkorna göra entré, liksom broccoli, färskpotatis och rödbetor. Därefter blir den ena efter den andra grödan skördefärdig.

Augusti och september
I augusti och september råder överflöd i landen. Nu är leveranserna som störst och skulle t.ex. kunna innehålla: tomat, haricot verts, sallatshuvud, morot, fänkål, broccoli, gurka, kålrabbi, potatis och basilika.

Oktober
I oktober slutar successivt de värmekrävande växterna att ge skörd. Salladskål och machésallat tar t.ex. över när det blivit för kallt för den vanliga sallaten. Till halloween blir det givetvis en pumpa. En vecka i oktober kan innehålla vinterportulak, chili, persilja, gulbeta, morot, salladskål, potatis, lök och vitkål.

November
I november kan vi fortfarande skörda bl.a. vinterportulak, grönkål, brysselkål och purjolök. Detta kompletteras med lagrade grönsaker såsom lök, morot, rödbeta, palsternacka, rödkål, vitkål och pumpa.

December
Beroende på hur tidigt vintern kommer och hur länge skörden räcker brukar vi avsluta säsongens leveranser omkring månadsskiftet nov/dec.

 

Utlämningsplatser

För oss är det viktigt att minimera transporterna. Både era och våra. Därför planerar vi för två leveransrundor med några stopp längs vägen. För att en utlämningsplats ska bli av behövs minst 6 andelsägare på platsen. Vill du t.ex. ha en utlämningsplats på din arbetsplats eller i ditt garage – hjälp oss att rekrytera minst 5 andra så ordnar vi det.

Våra preliminära utlämningsplatser 2020 är:

Onsdagar
16.30 Rottne
17.00 Lingonvägen (Hov), Växjö
17.15 Hofs Livs (Centrum), Växjö
17.45 Biskopshagen, Växjö

Torsdagar
15.45 Bråna, Tolg
16.00 Tolgs Lanthandel
16.30 Lädja Knapagård, Berg
17.00 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17.30 Tjureda Bygdegård, Åby/Tjureda