Följ med oss på småländskt skogsbad!
– Välkommen på en helg i skogen 13–14 april

Tycker du att livet går lite för fort? Känns din livsstil inte hållbar i längden? Kanske känner du dig i riskzonen för att bli utmattad? Återhämta dig med ett småländskt skogsbad!

Med en vandring utmed natursköna Asasjön, blir du guidad i att upptäcka naturens avstressande förmåga. Du får också med dig verktyg och strategier hem för att själv hitta sätt till kontinuerlig återhämtning i din vardag.

Skogsbads-vandringen är uppbyggd utifrån forskning om naturens läkande förmåga, trädgårdsterapi, skogsbad, grön rehabilitering etc. Se länkar längst ner på sidan.

Under helgen kommer du att få uppleva naturens rytm på nära håll. Vårens alla ljud, dofter och skönhet kommer omsluta oss. Vi kommer vandra genom skogar, över klippor och genom gammalt kulturlandskap. Vi kommer stanna och laga mat på stormkök och över öppen eld. Vi låter naturens alla under fascinera oss. Vi samlas kring lägerelden och reflekterar över det vi upplever och över livet i stort. Men du kommer också få vara tyst långa stunder och bara uppleva. Kanske tittar vi på stjärnorna, eller lyssnar till regnets smatter mot tältduken. Vi vaknar, tvättar ansiktet och borstar tänderna i det iskalla vattnet i Asasjön, allt medan dagen gryr runt omkring oss.

Vi guidar dig också i olika metoder för återhämtning som du enkelt kan använda i vardagen.

Om oss som blir era guider och varför vi gör en skogsbads-vandring
Vi, Sofia Asplund och Maja Söderberg, lärde känna varandra 2012 och upptäckte snart att vi hade ett stort, gemensamt intresse för naturen och gärna tillbringar mycket tid i den – både i vardagen och när vi har semester. Vi hade båda tidigare erfarenhet av äventyrligare friluftsliv men i en vardag med småbarn och jobb kändes det svårare att genomföra. Vi planerade snart för en tvådagars vandring/paddling med övernattning i en skog nära våra hem. Det blev det en härlig upplevelse! Det gråa novembervädret var helt sagolikt vackert när vi befann oss mitt i det (och dessutom var rätt klädda) istället föra att titta på det inifrån. Och trots att vi befann oss i vår hemmaskog, var känslan att vi hade stigit in i en helt annan värld. Sedan dess har vi gjort många hajker i vårt närområde –  det finns så mycket att upptäcka om man bara ger sig ut. Vi började ganska snabbt fundera på varför inte fler hittar ut på samma sätt som vi så lätt gör?

Vi har också länge varit medvetna om att vi båda två använder naturen för att “ladda batterierna” och “rensa huvudet”. Inte bara på våra hajker, utan minst lika mycket som en naturlig del i vår vardag: genom en löparrunda på lunchrasten, en promenad med hunden, frukost på en filt under plommonträdet eller en skridskotur i fullmånens sken en torsdagkväll. Men de senaste åren har det blivit alltmer tydligt för oss hur oerhört betydelsefull naturupplevelserna är för att vi ska återhämta oss och må bra av det ganska höga tempo vi båda två håller i våra vardagsliv.

Maja har utforskat detta närmare genom en kurs på SLU i Alnarp vid namn “Trädgårdar i vård” och inom Nybrukarna har vi även aktivt jobbat med “hälsoträdgård” som metod i vårt projekt Tolgmodellen.

Med den här skogsbads-vandringen vill vi dela med oss av detta till fler!

Våra relevanta utbildningar:
Maja: Trädgårdar i vård (Trädgårdsterapi) på SLU i Alnarp & Utomhuspedagogik från Mittuniversitetet. Är annars odlare i Nybrukarna, föreläsare, författare och utbildare.

Sofia: Avancerat friluftsliv, sommar & vinter, Linnéuniversitetet. Arbetar annars på Hållbarhetsenheten på Växjö kommun och är utbildad miljöanalytiker och lärare. Är även styrelseledamot i Nybrukarna.

Länkar:
Vad är skogsbad?
Här finns en bra länk om Skogsbad, eller shinrin yoku, som det heter på japanska från Modern Psykologi.

Aktuell forskning om “naturupplevelser och hälsa” på SLU
Klicka på “Forskning om natur och hälsa vid SLU” via den här länken.